Pogosto zastavljena vprašanja

1. Zakaj vidim razliko v barvi med dvema izdelkoma z enako nianso?

To je lahko posledica razlike v teksturi izdelkov, ravni sijaja, uporabljene metode nanašanja ali celo svetlobe. Spodaj je kratka razlaga vsake od teh možnosti.
Tekstura: gladka površina lahko barvi daje drugačen videz kot teksturirana površina. To je še posebej posledica refleksije svetlobe.
Raven sijaja: izdelek z visokim sijajem ima rahlo temnejši videz kot mat ali saten. To je posledica refleksije svetlobe na površini.
Tehnika nanašanja (čopič / valjček / brizganje): bolj neenakomerna tekstura plasti barve, bolj se bo barva razlikovala od barvne karte in iz barve brez teksture.
Svetloba: različni viri svetlobe lahko povzročijo različne barvne učinke, na eni strani zaradi različnih lastnosti odbojnosti svetlobe uporabljenih materialov, na drugi pa zaradi razlike v sestavi med naravno svetlobo in različnimi umetnimi svetlobnimi viri (od hladne svetlobe na mehko in toplo svetlobo).

2. Kakšen je temelj in v katerih primerih je potreben?

Temelj je barva, ki se uporablja pred zaključnim slojem, da preprečimo, da bi bila barva medija vidna skozi zaključno plast, kar omogoča boljšo "pokritost". V prisotnosti svetle barve ali zelo velikega barvnega kontrasta dobro izbrani temelj zagotavlja boljšo pokritost v zaključnem sloju glede na nianso.

3. Pod kakšnim svetlobnim virom lahko barvo najbolje ocenimo?

Barva je najbolje gledati pod dnevno svetlobo ali naravnimi žarnicami . V sobi brez sončne svetlobe ali kjer so prisotni različni svetlobni viri, ni mogoče pravilno ovrednotiti barve.